Veelgestelde vragen btw-verhoging op sportbeoefening

De voorgenomen btw-verhoging van 9% naar 21% op sportbeoefening leidt tot veel vragen én grote zorgen. Bekijk hier de veelgestelde vragen en antwoorden rondom de btw-verhoging.

Algemeen

De huidige coalitiepartijen hebben in het hoofdlijnenakkoord een btw-verhoging van 9 naar 21 % opgenomen. Dit houdt in dat voor sporten bij sportondernemers, die nu ook al met 9% btw-belast zijn, voortaan 21% btw betaald moet worden.

Door de btw-verhoging is de verwachting dat sport voor minder mensen toegankelijk wordt en het aantal sporters zal afnemen. Dit is zorgelijk voor de volksgezondheid, want sport is belangrijk voor onze vitaliteit en gezondheid.

Als de voorgenomen maatregel niet van tafel gaat, zal dit per 1 januari 2026 worden ingevoerd.

Daar is op dit moment nog geen duidelijkheid over.

Voor alle sporten die nu ook al btw-belast zijn. Deze worden door ondernemende sportaanbieders georganiseerd of vinden plaats op een accommodatie met btw, zoals een schaatsbaan of zwembad. Verenigingen zijn uitgesloten van de btw-verhoging, maar leden van bijvoorbeeld een zwemvereniging die in een btw-belast zwembad zwemmen betalen wel btw.

Ongeveer 7 miljoen Nederlanders sporten bij een ondernemende sportaanbieder, deze sportbeoefening is nu ook al btw-belast (de huidige 9% btw). Deze sporters zullen de gevolgen van de btw-verhoging merken, bijvoorbeeld aan de prijs van hun kaartje of abonnement.

Voor brancheorganisaties

Je kunt je goed laten informeren en op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen via POS. Uiteraard kun je er ook op dit moment nog voor kiezen om je aan te sluiten bij POS, als je nog niet aangesloten bent. POS vertegenwoordigt de ondernemende sportsector en komt, ook wat betreft deze maatregel, op voor de belangen van de brancheorganisaties in de ondernemende sport.

Achter de schermen is POS, samen met de aangesloten brancheorganisaties en partners, druk bezig om de grote zorgen en onvrede over de mogelijke btw-verhoging onder de aandacht te brengen bij politici. Aangezien het vooral van belang is om de politiek wakker te schudden én te beïnvloeden, ligt de focus stevig op deze lobby. Daarnaast zijn we bezig met het ontwikkelen van een campagneplan, inclusief campagnemateriaal voor alle aangesloten brancheorganisaties en partners. Zodat iedereen kan helpen deze boodschap te delen om alle sporten in Nederland toegankelijk te houden.

Alle aangesloten brancheorganisaties, plus onze partners in de sport NOC*NSF, KNVB, MOS, Sportbedrijven Nederland, Sportkracht 12 en de Beweegalliantie.

Voor ondernemers

Jouw brancheorganisatie informeert je over acties waar je zelf kan bijdragen. Houd de communicatiekanalen van jouw brancheorganisatie de komende tijd dus goed in de gaten.

Per 1 januari 2026 wordt de voorgenomen btw-verhoging ingevoerd: vanaf dat moment gedlt het btw-tarief van 21% voor jouw onderneming. Je kunt er voor kiezen de verhoging gedeeltelijk of geheel door te belasten aan je sporters.

Meer informatie en vragen

Bekijk de Sport en btw-pagina voor meer informatie over de campagne. Mis je belangrijke vragen in deze lijst, stuur dan een mail naar communicatie@pos.nl.

Onderdeel van Sport gaat niet vanzelf.