Opbrengsten twee jaar fitness loont

|

Het programma Fitness Loont biedt mensen met een laag inkomen de mogelijkheid om tegen een verlaagd tarief te fitnessen. Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt echter dat het voor vrijwel alle fitnessaanbieders, die in 2022 aan de tweejarige pilot met financiering van de landelijke overheid begonnen, lastig is om financiering te vinden om het aanbod voort te zetten. Dit ondanks de positieve resultaten die zij bij sporters zien.

Een verbeterd welzijn

De fitnessaanbieders die deelnamen aan het programma zien bij sporters positieve veranderingen, bijvoorbeeld in hun gezondheid, conditie, sociale interactie en zelfvertrouwen. Ook Anne Marie van Duivenboden, die vanuit NL Actief betrokken was bij de totstandkoming van het programma, benadrukt dit: “Wij kregen destijds een vraag van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS): ‘Kunnen jullie iets betekenen voor mensen met een smalle beurs die willen fitnessen en tevens te maken hebben met gezondheidsuitdagingen?’ Daaruit volgde het programma Fitness Loont. In de afgelopen drie jaar hebben we keihard gewerkt om een goed beschreven programma te maken dat geïmplementeerd kan worden door gemeenten om mensen met een smalle beurs meer te laten bewegen. De grootste uitdaging om mensen actief te krijgen, ligt (helaas) in deze doelgroep, dus hebben we goed gekeken naar wat deze groep voor wensen heeft en hoe we hen kunnen helpen. De reacties die we vanuit het programma hebben ontvangen, zijn hartverwarmend. Dit geeft nog meer energie om hen te helpen naar een duurzaam actief leven. Ook toont het aan dat ondernemende fitnessaanbieders maatschappelijk een belangrijke waarde kunnen leveren in een gemeente.”

De fitnessaanbieders zelf hebben door de pilot veel kennis en expertise opgebouwd om mensen met een smalle beurs te begeleiden. Ook ervaart een deel een betere positie in de gemeente. Ze worden serieuzer genomen in hun rol om het welzijn van mensen te verbeteren.

Benieuwd naar een mooi praktijkvoorbeeld? Bekijk dan deze video!

Meer hulp voor structurele financiering nodig

Helaas is het door een gebrek aan externe (overheids)financiering lastig voor fitnessaanbieders om Fitness Loont voort te zetten. Een deel begeleidt nog wel sporters en vangt de kosten daarvoor op een tijdelijke manier op. Maar de aanbieders hebben meer hulp nodig om structurele financiering te vinden.

Meer informatie over de opbrengsten van de pilot lees je in het rapport: