Man Playing Tennis

mensen in lage SEP geven voorkeur aan alternatief sportaanbod

|

Het is bekend dat mensen in een lage sociaaleconomische positie (SEP) minder sporten en bewegen. Maar wat is er bekend over hun voorkeur voor het sport- en beweegaanbod? Uit onderzoek van het lectoraat Kracht van Sport en Bewegen van InHolland, in opdracht van Kenniscentrum Sport & Bewegen, blijkt dat deze groep een duidelijke voorkeur heeft voor ondernemende en individuele sportaanbieders, en minder voor sportverenigingen. Het is daarom belangrijk dat gemeenten en uitvoerders, zoals buurtsportcoaches, ook naar alternatieve sportaanbieders kijken voor de begeleiding van deze doelgroep. Zo kunnen zij effectievere en inclusievere beweegprogramma’s ontwikkelen die aansluiten bij de wensen van de doelgroep.

De sport- en beweegkeuzes

Het onderzoek toont aan dat de meeste respondenten liever deelnemen aan individuele of groepsactiviteiten die niet in team- en competitieverband plaatsvinden, zoals krachttraining, kickbocksen, dans of yoga. Padel of zwemmen is vooral populair onder mensen met een migratieachtergrond.

Die keuzes zie je ook terug als je inzoomt op de locaties waar mensen in een lage SEP graag bewegen: de sportschool, sociale sportschool of het buurthuis. Deze plekken zijn vaak centraal gelegen en toegankelijk, met een laagdrempelig karakter dat hen uitnodigt om deel te nemen. Sociale sportscholen bieden mogelijkheden voor mensen met een stadspas of Wmo-indicatie, terwijl buurthuizen betaalbare yoga- en kickbokslessen aanbieden. Daarnaast geven respondenten aan ervoor te kiezen om ongeorganiseerd of anders georganiseerd te sporten, met activiteiten zoals fietsen, wandelen, en voetballen in de buitenlucht. Sommigen geven de voorkeur aan thuis sporten met behulp van apps of video’s, zonder sociale interactie. Iedereen heeft zijn of haar eigen motieven om te komen tot een bepaald soort aanbod. Op basis van die motieven kan het aanbod worden aangepast.

Motieven om te kiezen voor ondernemende sportaanbieders

Tijdens het onderzoek gaven de geïnterviewde inwoners de volgende motieven om bij ondernemende sport- en beweegaanbieders te gaan sporten of bewegen:

  • Vrije keuze in tijdsduur, moment van sporten, intensiteit en niveau van bewegen
  • Schaamte voor eigen beweeg- of sociale vaardigheden (hierdoor is team- of competitiesport geen optie)
  • Gemak en toegankelijkheid (je hoeft geen materialen mee te nemen)
  • Indien gewenst is er kundige begeleiding, maar je kunt ook je eigen gang gaan
  • Passend aanbod ter bevordering van gezondheid en welbevinden en ter vermindering van fysieke klachten. Toeleiding door de sociale omgeving of zorgprofessionals is vaak ook gericht op dit type aanbieders.
  • Bekendheid en gebruik van financiële regelingen, doordat een aanbieder hierover communiceert of deze voor de inwoner kan aanvragen.

Meer weten over dit onderwerp? Lees het hele artikel.