Hoe het Wellness Profi Center jongeren met overgewicht helpt
Ondernemer Michel van Halderen besloot zich zo’n 55 jaar geleden te vestigen in het noordelijke Purmerend. Hij opende een sport- en zwemschool, maar breidde dit al snel uit met vechtsporten waaronder judo, boksen en taekwondo. Inmiddels bestaat het Wellness Profi Center uit drie afdelingen: fitness, vechtsport (The Fightclub) en een opleidingscentrum van NL Actief. Vanaf het begin nam Michel zich voor om niet alleen te focussen op (top)sport, hij wilde ook iets betekenen voor de maatschappij.
Michel: “Iedere keer pakte ik voor een aantal jaar een thema beet dat me aantrok. Ik begon bijvoorbeeld met zwemles voor gehandicapte kinderen, daarna volgde judo-les voor kinderen met een verstandelijke beperking.”
Op dit moment helpt het Wellness Profi Center specifiek jongeren met overgewicht.
De invloed van gedragsverandering op onze gezondheid
Op dit moment gebruikt Michel al zijn opgedane kennis en inzichten in het project waarmee hij jongeren met overgewicht helpt. Zo gaf hij een tijdje les op de Universiteit van Maastricht in voeding, anabolica en drugs, en deed daarna nog de opleiding voedingsdeskundige. Hij besloot stage te lopen bij de McDonalds, wat echt een eyeopener was. Hij leerde veel over toegevoegde smaakstoffen en hoe het hormoonstelsel daarop reageert. Al die ervaring en kennis gaf hem waardevolle inzichten in hoe voeding en gedragsverandering de gezondheid kunnen beïnvloeden. Veel van de problemen rondom gezondheid ontstaan namelijk door verkeerde gedragingen en verleidingen.
Michel: “Ondanks de inspanningen van veel instellingen, blijft het aantal jongeren met overgewicht toenemen. We moeten het dus over een andere boeg gooien. Bij Wellness Profi Center focussen wij op ‘waarom’ het gebeurt en hoe je met beïnvloeding gedragsverandering teweeg kunt brengen.”
Het project
Het project, bedacht door de Universiteit van Groningen, richt zich op jongeren tussen de 12 en 17 jaar die worstelen met overgewicht. Het doel is om hen te helpen door middel van lichaamsbeweging en bewustwording, zonder dat het een financieel of sociaal zware last is. Jongeren kunnen gratis deelnemen en minstens twee keer per week sporten, op een moment en manier die zij zelf kiezen. Ook mag een van hun ouders meekomen. Ieder kind krijgt begeleiding van een ervaren trainer, en indien nodig is er ook hulp mogelijk van een psycholoog en diëtist. Het belangrijkste doel is niet om gewicht te verliezen, maar om het vetpercentage te verlagen en het gedrag blijvend te veranderen. Dit betekent: wekelijks voldoende bewegen, bewuster leven en gezonder eten.
De financiële hulp vanuit de gemeente
Michel heeft een goed draaiende zaak, dus hij kon het zich veroorloven om het project zonder financiële steun op te starten. Maar gelukkig wilde de gemeente Purmerend graag meewerken en een bijdrage leveren. Michel deed het eerste jaar een aanvraag bij de gemeente en ontving €5.000 vanuit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Met dit bedrag kon hij een deel van de kosten van de trainers, psycholoog en diëtiste betalen. Michel heeft nu voor het derde jaar een aanvraag gedaan en hoopt dat de gemeente weer een bijdrage wil leveren. Hij heeft inmiddels een goede band opgebouwd met de beleidsmedewerker sport van de gemeente Purmerend. Door samenwerking, met de gemeente én andere ondernemers, is er meer gerichte kennis beschikbaar.
Samenwerking met andere organisaties
Hoewel Michel eerder dacht dat het project vanzelf zou lopen, kwam hij voor wat verrassingen te staan, vertelt hij. “De wervingscampagne via sociale media, flyers en mond-tot-mondreclame leverden minder inschrijvingen op dan gehoopt. En ook de samenwerking met belangrijke instanties, zoals de scholen, huisartsen en andere zorgprofessionals, verliep moeizaam. Het doorverwijzen van kinderen via de huisartsen, maar ook de sportleraren, stuitte op allerlei uitdagingen. Zo noemden zij privacy-problemen, maar ook dat het hen nog meer werk zou opleveren. Daarnaast blijft het thema vooral een gespreksonderwerp onder beleidsmakers, maar wordt er niet concreet iets gedaan binnen de gemeente.” Volgens Michel is de samenwerking tussen alle partijen binnen de gemeente op dit moment nog niet optimaal.

Michel: “Dat kan nog veel beter. Die samenwerking is belangrijk om nog betere resultaten te behalen. Iedereen heeft zo zijn eigen kennis en kwaliteiten. Wij zijn gespecialiseerd in preventie en trainingsvormen, een fysiotherapeut helpt weer mensen als ze ergens last van hebben. We vullen elkaar dus aan.”