Ondernemende sportaanbieders en kansen voor maatschappelijke opgaven
Ondernemende sportaanbieders spelen in toenemende mate een belangrijke rol in het fit en vitaal houden van onze bevolking. Tussen de 6 en 7 miljoen mensen worden door ondernemers in beweging gebracht. De overheid heeft dit, met het verenigen van de ondernemende sport in POS, ook op het netvlies. Wij kunnen deze toegevoegde waarde voor een fit Nederland verder uitbouwen door nationaal aan te haken bij ambities van de overheid en zorgen dat er lokaal aansluiting ontstaat met ondernemende sportaanbieders: daar waar het echt gebeurt.
Stip op de horizon: een gezond en actief leven
Onze overheid heeft plannen gemaakt om te komen tot een gezonde generatie in 2040, met weerbare, gezonde mensen die kunnen opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving, en waarin sprake is van een sterke sociale basis. Hiermee dragen we ook bij aan het betaalbaar houden van het zorgstelsel, zodat mensen die dat nodig hebben kunnen blijven rekenen op zorg. Met het Gezond en Actief leven Akkoord (GALA) bouwt de overheid aan het fundament voor een gerichte lokale en regionale aanpak op het gebied van preventie, gezondheid en sociale basis.
Ons zorgstelstel en preventie
Tot nu toe is ons zorgstelsel gericht op het beter maken van zieke mensen en nauwelijks op het gezond houden via preventie. Met het GALA is een belangrijke stap gezet in de richting van preventie. Om burgers te helpen met deze preventie, komen er geldstromen beschikbaar voor de gemeentes. En hier komen de (ondernemende) sportaanbieders in beeld: wij kunnen zorgen dat deze mensen fitter worden.
En welke rol speelt het lokale sportakkoord hier dan in?
Lokale sportakkoorden hebben het doel om partijen die betrokken zijn bij het fitter maken van de bevolking samen te laten werken in het maken van een plan van aanpak hiervoor. Zorg, onderwijs, sport komen hier samen op lokaal niveau. Bijvoorbeeld om te zorgen dat mensen die een zware operatie krijgen, doorverwezen worden naar een sportaanbieder zodat ze zo fit mogelijk de operatie in gaan. Voor het versterken van de weerbaarheid is het belangrijk om zoveel mogelijk in te zeten op preventie vanuit de lokale basisvoorzieningen. Denk aan: ‘natuurlijke’ vindplaatsen als de school, de huisarts en het sociaal wijkteam en sterke verbindingen tussen deze ‘natuurlijke’ vindplaatsen in het medisch, sociaal en fysieke domein.
Doelgroepen
Mensen met een lager opleidingsniveau leven gemiddeld ruim 4 jaar korter en krijgen ruim 15 jaar eerder te maken met een slechter ervaren gezondheid dan hoogopgeleiden. Het doel is deze mensen via sporten en bewegen gezonder te krijgen. De overheid wil hen graag helpen door budgetten hiervoor beschikbaar te stellen via plannen, zoals het GALA en het Sportakkoord.
Actie ondernemen om een bijdrage te leveren
Wil je als ondernemende sportaanbieder een bijdrage leveren en meer mensen aan het sporten en bewegen te krijgen, dan is het zaak je aan te sluiten bij een lokaal sportakkoord. Gemeentes zien in toenemende mate dat ondernemende sportaanbieders hier een belangrijke rol in kunnen spelen! Dus sluit je aan en neem contact op met je gemeente hiervoor.
Klik op de pagina’s voor meer informatie:
- Sluit aan bij het lokale sportakkoord
- Diverse services voor sportaanbieders vanuit Sportakkoord II
- Adviseur lokale sport
- Hoe hangt het sportakkoord ook alweer samen met andere akkoorden zoals SPUK en GALA?
- Wat is een sport- en beweegloket?